Latten_vrouwenWOI2_CompleteOMS_Hires

Persbericht

Hilversum, 01 maart 2015

Berucht, mysterieus, naamloos, legendarisch: ‘Vrouwen in de Grote Oorlog’ is het podium voor het ijzersterke ‘zwakke’ geslacht in een tijdperk, waar moed, opofferingsgezindheid en vaderlandsliefde alleen aan mannen lijkt te zijn voorbehouden.

De Eerste wereldoorlog vertelt het verhaal van onze (over)grootvaders, maar ook de geschiedenis van onze (over)grootmoeders. Voor hen zich erin verdiepen opent zich een schatkamer aan bijzondere levens en boeiende verhalen. Over een tengere gestalte in een bommenwerper boven vijandelijk gebied bijvoorbeeld. Of over een Russische frontsoldate gevangen in een politiek steekspel, rode lippen die oplichten in de duisternis en ‘kanaries’ en granaten.

Aansprekende namen als Anna Achmatova, de ‘dichteres van de tranen’, de beeldhouwster Käthe Kollwitz, de radicale Rosa Luxemburg, de bedrieglijk vrouwelijke Emmeline Pankhurst, suffragette van het eerste uur, ‘uitvindster’ Marie Curie en frontverpleegster Dorothie Feilding duiken op. Maar ook die van Gabrielle Petit, de Belgische heldin die voor de Britten spioneert, de heilige Edith Cavell en Mata Hari, de hoer. En Charlotte Despard, de zus van de latere maarschalk John French, die haar broer bijna tot wanhoop brengt met haar protesten tegen de oorlog. In dit illustere rijtje mogen ook de Franse vrouwen niet ontbreken. Marie Marvingt bijvoorbeeld, de eerste vliegenierster die een aanval met een bommenwerper boven vijandelijk gebied uitvoerde. Of Anna de Noailles, de poëte die met haar gedicht Verdun aan het onbegrijpelijke van de oorlog uitdrukking gaf.

Namen noemen alleen zou een vertekend beeld van de werkelijkheid schetsen. Misschien nog meer spreken de verhalen van miljoenen naamloze vrouwen tot onze verbeelding. Die van Marthe, Germaine, Gisela, Phyllis en Anna. Moeders, echtgenotes, geliefden. Gelukkige vrouwen omdat hun zonen, broers, echtgenoten of minnaars weer naar huis terugkeren. Treurende vrouwen die hun geliefden nooit meer zullen zien. Vrouwen op de akkers, die de plaats van hun mannen innemen en hun ruggen krommen om de zware ploeg voort te trekken. Tienduizenden vrouwen en meisjes die in de fabrieken de granaten ‘draaien’ waarmee de eigen mannen soms bestookt worden. En wat te zeggen van de chirurgen, de verpleegsters, de brandweervrouwen, de journalistes, de ‘troosteressen voor even’ en de oorlogsmeters?

‘Vrouwen in de Grote Oorlog’ is nu al te bestellen.

278 pagina’s met prachtige foto’s.
Vaste boekenprijs E 19,95.
ISBN-nummer 978-94-6153-519-1