Ik wil u op deze plek graag kennis laten maken met de oorlogsroman ‘Poststempel Verdun’. U vindt alle informatie onder de buttons Boek, Lezingen en Rondleidingen. Daarmee kunt u een inhoudelijke reis door het boek en zijn ontwikkeling maken.

psv‘Poststempel Verdun’ schildert de lotgevallen van twee frontsoldaten, Erich, een Duitse student – denker, gevoelsmens – en Jean, een oudere Franse onderwijzer – introvert en aards – aan de hand van hun dagboeken en hun brieven aan thuis. De wegen van de beide mannen kruisen elkaar tijdens de Eerste Wereldoorlog regelmatig in de strijd rond Verdun, echter zonder dat zij zich daar zelf bewust van zijn.

De lezer volgt de gevechten in hun voetstappen; in de loopgraven, door de heuvels, de dorpen, de ravijnen en de forten bij Verdun. Bij Souville komen hun levenslijnen een laatste keer samen. ‘Poststempel Verdun’ is een relaas, waarin verbeelding en werkelijkheid innig verstrengeld zijn.

Het verhaal is gebaseerd op feiten en fictie en tot stand gekomen na vele maanden van onderzoek. In het boek worden niet enkel de historische gebeurtenissen beschreven, er wordt ook een stevige plaats ingeruimd voor menselijke emoties als hoop, trots, haat, moed, lijden, geloof en radeloosheid.

Voor de kenner is ‘Poststempel Verdun’ meer dan een ‘déjà vu’; voor de geïnteresseerde lezer is het een aangrijpende kennismaking met de wereld van de frontsoldaten in “De Grote Oorlog”. Ik ben trots op mijn boek, het is echter aan u om er straks iets van te vinden.

Dulce et decorum

Poststempel Verdun is een uitgave van uitgeverij Dulce et Decorum, de uitgeverij van de bevlogen Fons Oltheten die haar naam ontleent aan het gedicht ‘Dulce et decorum est’ van de Engelse war poet Wilfred Owen.

In dit gedicht beschrijft hij de waanzinnige omstandigheden waaraan de soldaten blootgesteld waren. Het eindigt met de verzuchting dat niemand die dit soort infernale, groteske situaties aan den lijve heeft ondervonden, mag vervallen tot het zich verschuilen achter de oude leugen dat het goed en eervol is om je leven voor je vaderland te geven.In heel veel romans en verhalen, maar ook in dagboeken en memoires speelt deze ‘leugen’ een belangrijke rol. Daarom is Dulce et Decorum een zeer toepasselijke naam voor een uitgeverij die de Bibliotheek van de Eerste Wereldoorlog uitgeeft.

Wilfred Owen, war poet

‘Dulce et decorum est’

Zwaarbeproefd, kromgebogen als oude kerels,
Vloekten we ons hijgend hoestend door het slijk.
Achter ons verdween de gruwel van het front.
Voort ploeterden we, naar verder weg gelegen onderkomens.
Er waren er die lopend sliepen. Anderen, hun laarzen kwijtgeraakt,
Strompelden op bebloede voeten.
Uitgeput was iedereen, verstomd, niets ziend,
Doof zelfs voor de vlakbij neervallende gasgranaten.

Gas! GAS! werd er gebruld. Als de donder rukten we
Die rotmaskers net op tijd over ons hoofd.
Een kreeg het niet voor elkaar
En krijste vertwijfeld als een dier in nood.
Vaag zag ik door mijn beslagen glazen, in een dichte waas
Als onder water in een snotgroene zee, hoe hij verzoop.

Elke nacht droom ik van hem. Hij stort zich op mij, kokhalst,
snakt naar adem en verzuipt opnieuw. Machteloos kijk ik toe.

Jij zou ook eens in zo’n afgrijselijke droom,
Mee moeten lopen met de kar waarop hij toen werd afgevoerd.
Zien hoe hij aldoor zijn ogen opensperde,
Zijn mond open en dicht ging als bij een stomme vis,
En bij iedere gierende ademstoot moeten horen
Hoe het bloed omhoog borrelde uit zijn verrotte longen,
Als gore etter uit een verkankerde wond in een onschuldig lijf.
Mijn vriend, je zou het voorgoed uit je kop laten
Jonge jongens, hunkerend naar heldenroem,
Zo stomweg die godvergeten leugen wijs te maken:
Dulce et decorum est pro patria mori.

Wilfred Owen

18 maart 1893 – 4 november 1918

Boekpresentatie

Minister van Defensie Hans HillenZaterdag 12 november 2011 was de Hilversumse boekhandel het toneel van de presentatie van ‘Poststempel Verdun’. Minister van Defensie Hans Hillen nam onder grote belangstelling het eerste exemplaar in ontvangst. Onder de aanwezigen was ook burgemeester Pieter Broertjes van Hilversum. Verslaggever Marcel de Craene van Radio Nederland Wereldomroep interviewde de  minister en de auteur en maakte een sfeervolle reportage.

      poststempel_verdun_20111125_64_44_2.mp3